Nieuws

Blijf op de hoogte
23 maart 2017

Concert Capella in de pers

Recensie in De Eemslander 22 maart 2017

Capella brengt gedurfd programma in Kruiskerk

2017-03-19 Capella Oec 1
voor vergroting klik op afbeelding

Foto Yolanda Wals

Delfzijl. – Capella Oecumenica heeft zondag in de Kruiskerk in Delfzijl een bijzonder programma met muziek uit de romantiek voor de passietijd ten gehore gebracht.

Al vele jaren brengt het koor een of twee keer per jaar muziek gebaseerd op diverse thema’s. Naast uitstapjes naar muziek uit de 20e en 21e eeuw was er op dit concert muziek rondom Franz Liszt. Talrijke componisten hebben een Stabat Mater geschreven. Het bekendste is die van Pergolesi. Maar Rheinberger schreef ook een prachtige versie in romantische stijl die het koor bijzonder sfeervol vertolkte. Voor de pauze was er ook een speciale rol voor de pianiste Ellen Dijkhuizen. Uiterst geconcentreerd speelde zij met verve en veel kleur een drietal solowerken van Liszt. Vooral in het werk La Lugubre Gondola wist zij met de verstillende, onopgeloste intervallen en onafgemaakte lijnen een treffend en oneindig klankenspectrum te bereiken.

De dirigent Ties Molenhuis heeft het zijn koor niet gemakkelijk gemaakt. Een motet als “Warum is das Licht gegeben” van Brahms op het programma te zetten vergt durf en veel moed. Zeker voor een amateurkoor is dit werk bepaald niet eenvoudig. Toch wist Molenhuis het motet zeer muzikaal neer te zetten.

Na de pauze stond Via Crucis van Liszt op het programma. Een werk dat tijdens Liszt zijn leven nooit is uitgevoerd. Met deze latere werken heeft Liszt een weg voorbereid voor de hedendaagse muziek. Het werk gebaseerd op de veertien Kruiswegstaties die met een beamer werden vertoond is een compositie die veel eist van de uitvoerenden, maar ook van de luisteraar. Deze serene en verstilde muziek vol met contrasten, vertwijfeling, wanhoop en verdriet werden uiterst sfeervol vertolkt door het koor. De vele pianistische solopassages werden beeldend vertolkt door de pianiste Ellen Dijkhuizen. Ook de bariton Elbert de Jong bracht met veel overtuiging zijn bescheiden solistische bijdrage aan dit werk. Capella Oecumenica heeft met dit gedurfd programma weer een prachtige toon gezet.
recensie Eemslander maart 2017

Voor vergroting klik op de afbeelding

Voor pdf klik recensie Eemslander maart 2017_0001

|